Зниження рівня нітратів шляхом рекультивації сільськогосподарських земель та ревайлдингу

Пілотна програма, в рамках якої відбувається компенсація нітратного забруднення та стоку з сільськогосподарських угідь у місцеві водозбірні системи. Такого результату вдається досягнути внаслідок того, що на менш продуктивній ріллі відновлюються природні оселища існування – луки, водно-болотні угіддя чи лісові масиви, де випасають худобу.

Протока Солент (що між островом Уайт та Південним Гемпширом) постраждала в результаті інтенсивного ведення сільськогосподарського виробництва. У воді збільшилася кількість нітратів, стан довкілля погіршився, екологічних стандартів не було дотримано.

Через надлишок поживних речовин на мулистих ділянках протоки почався неконтрольований ріст водоростей. Також у воді не вистачало кисню, і через це тварини масово гинули, особливо в спекотну погоду. Водорості утворюють бар’єр для птахів, які харчуються, фільтруючи  мул або збираючи крихітних безхребетних з його поверхні.

Якщо нічого не робити із суцільними «килимами» водоростей, то зарості морської трави та солончаків можуть зникнути (а це одні з найбільш особливих середовищ існування в регіоні, які знаходяться під загрозою зникнення).

Тут обмежили будівництво нових будинків. Бо що більше мешканців, то більший об’єм стічних вод, які посилять нітратний стік на додачу до стоку з сільськогосподарських земель.

• У місцеві водойми потрапить менше нітратів
    • Відновлення біорізноманіття – рослин, комах, птахів
    • Зменшення забруднення, пов’язаного з будівництвом нового житла
    • Продаж нітратних кредитів
    • Зниження швидкості стікання води, підвищення якості води, утримання ґрунтових вод

У 2020 році Фонд дикої природи (Wildlife Trust) викупив 40 гектарів ферми Літтіл Даксмор на острові Уайта, Великобританія. Мета покупки – вилучити найменш продуктивну ріллю, щоб відновити природні оселища: луки, водно-болотні угіддя та лісові масиви з випасом худоби.

Нова Англія використала метод обчислення впливу нітратів для нових проєктів розвитку. За допомогою цього методу можна забезпечити дотримання вимог про вміст біогенних речовин в навколишньому середовищі після придбання та відновлення земель.

Схема орієнтована на забудовників житла. Щоб відповідати законодавству про «нітратну нейтральність», вони будуть платити Фонду дикої природи за ревайлдинг низькоякісних сільськогосподарських земель, що інтенсивно обробляються. Так з’являються нові дикі місця існування, з яких не вимиваються нітрати.

Ця схема – одна з небагатьох, що дозволяє збільшити екологічні вигоди від великомасштабних житлових проєктів.

Придбана Фондом земельна ділянка на острові Уайт продемонструвала, як працює концепція зниження рівня нітратів шляхом ревайлдингу. Користуючись цим прикладом, можна впроваджувати подібні схеми в ширших масштабах.

Територія є колишнім сільськогосподарським угіддям, і в міру того, як Фонд відновлює її до природного стану, зменшується потрапляння нітратів у місцеві водойми. Сьогодні Фонд отримав вже понад 200 «заяв про зацікавленість» від інших забудовників, зацікавлених у цьому природоохоронному рішенні.

Значна частина сільськогосподарських угідь в Україні інтенсивно експлуатується. З часів Другої світової війни якість ґрунтів погіршилася, забруднюючих речовин стало більше. Схеми компенсації через ревайлдинг або інші природоохоронні підходи – це перспективний варіант відновлення земель і одночасної компенсації впливу будівництва на довкілля.

Відбувається пом’якшення змін клімату – бо природні оселища відновлюються; використовується менше азотних добрив. А отже знижується кількість парникових газів.

Адаптація до змін клімату відбувається завдяки тому, що стан екосистеми поліпшується, вода стає чистішою, ґрунт утримує вологу.

Завдяки ревайлдингу з ґрунту та водної екосистеми щороку вилучається 848 кг нітратів. Як наслідок сюди будуть повертатися дикі види, притаманні цій місцевості. На досліджуваній ділянці на острові Уайт вже з’явилися деякі рідкісні види рослин.

Підвищився і рівень  біорізноманіття, зокрема комах і птахів, які слугують індикаторними групами. І з подальшими процесами ревайлдингу цей процес, ймовірно, продовжиться. Ефект буде залежати від  типу оселищ, які будуть відновлені на сільськогосподарських угіддях: ліси, водно-болотні угіддя, луки тощо.

Проєкт індивідуально розглядає кожну ділянку, що підлягає ревайлдингу. У випадку з фермою Літл Даксмор 2 000 000 фунтів стерлінгів покривають судові витрати, погашення кредиту на купівлю землі та забезпечення довгострокового управління. Сюди ж включені витрати на утримання та моніторинг нової природоохоронної території (ці витрати будуть покриватися “безстроково” – максимум протягом 125-ти років).

Земля коштувала 950 000 фунтів стерлінгів. Разом з тим, за словами менеджерів, не була оцінена вартість виведення сільськогосподарських угідь з виробництва. Менеджери зазначають, що ревайлдинг є економічно ефективним, бо є саморегульованим підходом. Але це може змінюватися від ділянки до ділянки – залежно від гідрологічного режиму та стану ґрунту.

Ресурсозберігаюче землеробство
    Система землеробства на основі підтримки постійного ґрунтового покриву, мінімального порушення ґрунту та диверсифікації видів рослин
    Покривні культури та сидерати (зелені добрива)
    Рослини, які висаджуються на полях, під час або поза вегетаційним сезоном з головною метою покращення чи підтримки екосистемних функцій
    Адаптація сільського господарства за допомогою агролісівництва
    Система алейного землеробства використовується для більш ефективного та стабільного с/г виробництва, яке краще справляється зі змінами в навколишніх умовах (посухи, зростання температури).