Адаптація сільського господарства за допомогою агролісівництва

Система алейного землеробства використовується для більш ефективного та стабільного с/г виробництва, яке краще справляється зі змінами в навколишніх умовах (посухи, зростання температури).

Дослідження показують, що територія південної Франції буде характеризуватися зростаючою температурою та частішими посухами, що буде серйозною проблемою для сільського господарства так як більшість ферм – вирощують одну культуру. Це призведе до вищих затрат, нестабільності врожаїв та втрати доходів, а також погіршення стану ґрунтів. Ферма в Монпельє – це дослідження можливостей адаптації с/г до цих кліматичних змін за допомогою агролісівництва.

• Більш ефективне просторове використання земельних ресурсів за рахунок вирощування культур на різних рівнях та в різні сезони
    • Збільшенням продуктивності на 40%
    • Дерева забезпечують основній культурі захист від високих температур особливо у вразливий період навесні
    • Покращення якості ґрунту та води, через зменшення вітрової ерозії та утримання і кращу фільтрація води. Відповідно, зменшення збитків від повеней
    • Збільшення вмісту органічного вуглецю в ґрунті
    • Краща зв’язність ландшафту
    • Збільшення біорізноманіття
    • Депонування вуглецю деревами
    • Менша залежність від субсидій і коливань цін на врожай, оскільки деревина з часом стає значною частиною доходу

Найбільш дорожчим є перехідний період, оскільки він потребує часу та фінансової підтримки. Тобто, це довгострокова інвестиція. Потрібен час, щоб дерева дозріли та почали виконувати свої функції. Це означає, що фермерам, можливо, доведеться компенсувати початкові чисті втрати, перш ніж вони отримають вигоду від своїх інвестицій.

Ферма в Монпельє є однією з восьми дослідницьких стацій проєкту SAFE (Silvoarable AgroForestry for Europe), що фінансується ЄС із загальним бюджетом приблизно 4,2 млн євро. Місцевий проєкт керується Національним інститутом агрономічних досліджень Франції. Вирощування пшениці тут поєднується з горіхом волоським вже протягом 18 років.

Одна з найстаріших ділянок (Restinclières) розташована біля м. Монпельє. Середня річна температура – 15.4 С, а річна кількість опадів – 873 мм. Тип ґрунту – супісок.

В лютому 1992 року було всаджено гібридні дерева волоського горіха (Juglans regia x nigra cv. NG23) на відстані 4-8 м один від одного в рядах, з відстанню між рядами 13 м. (середня щільність 110 дерев/га на момент посадки). Смуга шириною 2 м, яка оточувала ряди дерев була вкрита спонтанною трав’янистою рослинністю. В міжряддях вирощується тверда пшеницею (Triticum turgidum L. subsp. durum) в сівозміні з ріпаком (Brassica napus L.) і нутом (Cicer arietinum L.). Ґрунт регулярно зорюється на глибину 20 см. На ділянці проводилися численні дослідження. Наприклад, було виявлено вміст органічного вуглецю в ґрунті (SOC) на ділянці агролісівництва був набагато вищим порівняно з контрольованою ділянкою. Дослідження також вказують, що затінок та захист, який дають дерева компенсують негативний ефект затінення, що відображається у вищій і більш стабільній врожайності порівняно з монокультурами.

Зміну клімату (адаптація, пом’якшення чи змішаний вплив)

Вловлення і депонування вуглекислого газу деревами та адаптація до екстремальних погодних явищ (повені, посухи) і зростання температури.

Оселища та коридори для тварин, покращення стану водних екосистем через зменшення забруднення агрохімікатами.

Продукція з 1 га ділянки де волоський горіх та пшениця вирощуються разом еквівалентно 1,4 га де ці культури вирощуються окремо. Прямі фінансові вигоди за рахунок збільшення продуктивності на 40%. В майбутньому – додатковий дохід від деревини.

Агролісомеліорація визначена в статті 23 Постанови 1305/2013 CAP (2014-2020). Програма розвитку сільських територій налічує 23 заходи, які можуть підтримувати агролісівництво на сільськогосподарських та лісових землях ЄС.

Ресурсозберігаюче землеробство
    Система землеробства на основі підтримки постійного ґрунтового покриву, мінімального порушення ґрунту та диверсифікації видів рослин
    Покривні культури та сидерати (зелені добрива)
    Рослини, які висаджуються на полях, під час або поза вегетаційним сезоном з головною метою покращення чи підтримки екосистемних функцій
    Покривні культури на фермі Іффт, Ілліной
    Покривні культури використовуються для протидії ерозії, збільшення органічного вуглецю в ґрунті, зменшення витрат на пестициди, гербіциди, фунгіциди, антимікробні агенти та добрива, покращення здатності ґрунту утримувати вологу, збільшення родючості і іноді для додаткового прибутку.