НАПИСАТИ ПРО ВАШ ПРОЄКТ ПІДПИСАТИСЬ НА РОЗСИЛКУ


    www.wwf.ua
    Будуймо стале та гармонійне майбутнє з природою разом!

    Компостування рослинних залишків

    Матеріал підготували експерти WWF
    Обрані фільтри:

    Компостування допомагає розв’язати проблему утилізації рослинних залишків на сільськогосподарській ділянці. Разом з тим, зменшується потреба у мінеральних добривах – які є джерелом викидів парникових газів. При цьому, зникає проблема зменшення родючості ґрунтів. 

    Крім того, оскільки компостування замінює практику спалювання рослинних решток, то це сприяє покращенню стану повітря в населених пунктах, де впроваджується це природоохоронне рішення.

    • Дешевий, екологічний та законний спосіб утилізації рослинних залишків
    • Компост перетворюється на органічні добрива 
    • Зменшуються потреби у мінеральних добривах
    • Знижуються операційні витрати
    • Грунт стає родючішим, зростають врожаї

    Під час компостування потрібно контролювати якість компосту та перевіряти, чи не з’явилися в ньому потенційно патогенні мікроорганізми. Заражені хворобами та шкідниками рослини не можна компостувати – це може призвести до поширення хвороб та шкідників.

    Компостування – це мікробіологічний процес розкладання рослинних залишків і синтезу гумусоподібних речовин. 

    Щоб цей процес відбувався правильно, потрібні вода, повітря, достатня кількість та якість харчування для мікроорганізмів. 

    Також у якісному компості, як і в родючому ґрунті, співвідношення вуглецю до азоту має складати близько 11:1. 

    При цьому, для харчування мікроорганізмів і рослин це співвідношення зазвичай становить 25:1, а в рослинних рештках – 30-70:1.  Тобто є великий надлишок вуглецю і дефіцит азоту. 

    Коли в компості завеликий вміст вуглецю, до нього додають сечовину або сечу. Джерелом азоту може служити свіжа кропива – її укладають шаром товщиною 7-8 см, чергуючи з іншими матеріалами. 

    Щоб збагатити компостну купу мінеральними елементами живлення, в неї додають рослини-накопичувачі. Наприклад, живокіст накопичує калій, листя гречки та дині – кальцій, кропива – азот та залізо, листя гірчиці та ріпаку – фосфор.

    Від того, яким способом організоване компостування, залежить і його вплив на навколишнє середовище. Слід пам’ятати, що в продуктах життєдіяльності та відходах тварин багато патогенів та насіння бур’янів. 

    Приклади та рекомендації

    Зміна      клімату (адаптація, пом’якшення чи змішаний вплив)

    В результаті використання цього природоохоронного рішення в ґрунтах накопичується вуглець. А через запобігання спалювання рослинних залишків зменшуються викиди парникових газів.

    Вплив на екосистеми (покращення, немає впливу, погіршення)

    Компостування покращує стан та родючість ґрунтів, сприяє збереженню їхнього біорізноманіття. Разом з тим, зменшуються ризики: 1) виникнення пожеж в агро- та суміжних екосистемах, 2) забруднення водних екосистем від сільськогосподарської діяльності.

    Соціоекономічні наслідки (висока, середня, низька ефективність)

    Соціально-економічні вигоди з’являються завдяки тому, що собівартість продукції знижується (фермери економлять кошти на мінеральних добривах), а ґрунти та вода менше забруднюються через ведення сільськогосподарської діяльності. 

    При цьому, покращується пожежна безпека на сільськогосподарських угіддях, суміжних екосистемах та у населених пунктах. Повітря менше забруднюється, бо рослинні залишки не спалюють, а компостують. 

    Компостування – це альтернатива спалювання органічних відходів у сільськогосподарській діяльності. 

    В процесі компостування  органічних решток виготовляють органічне добриво, перегній, компост.  

    Правове регулювання компостування залежить від того, де воно відбувається та у яких масштабах. На присадибній ділянці господар сам вирішує, компостувати йому рослинні залишки чи ні. Фермер та сільгоспвиробник має врахувати чинні обмеження у законодавстві, зокрема щодо захисту водних горизонтів від забруднення продуктами компостування.

    В Європейському Союзі компостування рекомендують використовувати у сільськогосподарському виробництві як метод впровадження циркулярної економіки та сталого менеджменту поживних речовин.

    facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon
    РЕКОМЕНДОВАНЕ / ПОДІБНІ ПРОЄКТИ
    Ресурсозберігаюче землеробство
    Система землеробства на основі підтримки постійного ґрунтового покриву, мінімального порушення ґрунту та диверсифікації видів рослин
    Покривні культури та сидерати (зелені добрива)
    Рослини, які висаджуються на полях, під час або поза вегетаційним сезоном з головною метою покращення чи підтримки екосистемних функцій
    Адаптація сільського господарства за допомогою агролісівництва
    Система алейного землеробства використовується для більш ефективного та стабільного с/г виробництва, яке краще справляється зі змінами в навколишніх умовах (посухи, зростання температури).