Зелені стіни та фасади

Частково або повністю покриті рослинністю стіни та фасади споруд.

Зелені стіни та фасади сприяють терморегуляції будівель (влітку будівля охолоджується, а в інші пори року може бути стійкішою до обдування холодним повітрям), що в свою чергу зменшує острів тепла у місті, а також очищенню повітря та підтримує місцеве біорізноманіття.

Зелені стіни та фасади очищають повітря від пилу та шкідливих речовин, насичувати його фітонцидами та вологою. Не менш важливою є здатність рослин поглинати велику кількість сонячної радіації та активно випаровувати вологу. Ці властивості зеленої стіни знижують загальну температуру будівлі, покращують терморегуляцію, заощаджують енергоресурси.

Щільна зелена маса рослин приймає частину вуличних вібрацій від транспортних потоків, зменшуючи шумове навантаження на будівлю. Якщо зелені стіни формувати з квітучих рослин, то створюються умови для приваблення комах-запилювачів.

Естетика вертикальних садів розширює сучасний арсенал засобів, що використовуються під час оформлення будівель і приміщень різної функціональної спрямованості, різноманітної площі та призначення. Такий фасад чи стіна може слугувати як арт-об’єкт.

Зелені стіни та фасади, сформовані з рослин, що ростуть у ґрунті, потребують періодичного нагляду аби підтримати правильний напрямок росту рослин. У разі тривалої посухи може знадобитися полив. Більш складні конструкції вертикального озеленення, оснащені системами поливу, вимагають регулярного професійного обслуговування.

Для зелених стін та фасадів є різні матеріали, системи комунікацій, кріплень, а також технологічні особливості. Спільним залишається ідея зберегти загальний принцип вертикальної спрямованості та наявності системи життєзабезпечення рослин.

Популярним та економічним варіантом є облаштування зелених стін і фасадів з використанням в’юнких рослин, що прилягають щільно до конструкції завдяки повітряним пагонам або вусикам. Рослини висаджують безпосередньо в ґрунт. Важливо, аби стіна чи фасад були без тріщин.

Наявні також рішення, що передбачають встановлення на фасад конструкції. Рослина обвиває її пагонами, вусиками або живцями листя.

Ще один тип — контейнерне озеленення. Рослини висаджуються в горщики, рівномірно розміщуючи по площі стіни чи фасаду. Інколи субстрат як спеціальна підкладка вмонтовується безпосередньо в стіну. Життєдіяльність підтримується шляхом системи краплинного поливу та регулярного додавання добрив. Перевага такого озеленення полягає в швидкому та естетичному результаті.

Зелені стіни та фасади сприяють адаптації будівель до хвиль тепла, у яких люди проводять більшу частину свого життя працюючи та проживаючи.

Це природоорієнтоване рішення покращує екосистему міста, адже сприяє очищенню повітря та підтримці біорізноманіття.

Зелені дахи та фасади – це про комфорт. Зменшення нагрівання поверхні будівлі під час інтенсивної спеки сприяє збереженню здоров’я людей, а також економить енергоресурси для охолодження будівлі.

Дощові садки та канави
    Заглиблені клумби з багаторічних рослин, які накопичують та повертають дощову воду до екосистеми завдяки спеціальній дренажній системі.
    Зелені зупинки
    Зупинка громадського транспорту на даху та/або вздовж стінок якої ростуть рослини.
    Компостери
    Ємність для акумулювання та переробки харчових і садових відходів у органічне добриво.