Перші кроки з впровадження наближеного до природи лісівництва

Більшість лісів України та Європи є штучними, і вони не настільки екологічно стабільні, як природні ліси.

Займаючись лісовим господарством, тут люди в основному зосереджувалися на вирощуванні лісу для виробництва деревини. При цьому, люди не враховували багатофункціональність лісу. Це призвело до того, що корінні мішані ліси масово перетворилися у монодомінантні культури.

Через це захисні функції лісових екосистем послабилися. А біологічне, фітоценотичне та ландшафтне різноманіття збідніло.

З точки зору соціального аспекту традиційне ведення лісового господарства обмежено залучає місцеве населення – особливо до планування заходів, що впливають на його життя.

З правової точки зору, наближене до природи лісівництво та процеси залучення багатьох сторін до нього в профільному законодавстві передбачені не були.

Тому з’явилася проблема – як обґрунтувати екологічні засади наближеного до природи лісівництва та оптимізувати багатофункціональне значення лісів. Щоб розв’язати цю проблему, потрібно було закріпити відповідні норми на законодавчому та інституційному рівні, а також у відповідних практичних і освітніх процесах.

Багатофункціональна наближена до природи система ведення лісового господарства спрямована на збалансоване лісокористування, збереження лісових фітоценозів та оселищ, стабільне виконання лісами його екологічних та соціальних функцій.

Реалізація проєкту дозволила поєднати лісогосподарські, економічні та соціальні аспекти розвитку лісового господарства в комплексну програму. Зараз ці заходи впроваджуються у Карпатському регіоні таким чином, щоб запроваджувати наближене до природи лісівництво було вигідно і лісовому господарству, і суспільству.

Комплексна програма заходів передбачає:

• визначення місця та ролі рубок переформування, щоб покращити якісний склад карпатських лісів;
    • планування ведення лісового господарства за водозбірним принципом;
    • залучення громадськості до управління лісами.

Інструкція з лісовпорядкування в Україні офіційно закріпила наближене до природи лісівництво та взаємодію з громадами під час лісовпорядкування.

Якщо на заходи з наближеного до природи лісівництва буде виділятися недостатньо коштів, то це природоохоронне рішення буде впроваджуватися лише частково.

Проєкт «Безперервне навчання лісівників задля кращого ведення лісового господарства» (HUSKROUA 1001/028) створили, щоб вдосконалити ведення лісового господарства та зменшити рівень бідності місцевого населення. Для цього потрібно було навчитися використовувати лісові ресурсів у сталий спосіб, паралельно підтримуючи та підвищуючи багатофункціональну роль лісів.

Щоб досягнути цієї мети, потрібно було провести такі активності:

• провести для тренерів серію тренінгів на тему наближеного до природи лісівництва та багатофункціонального ведення лісового господарства; це допомогло підвищити професійний рівень лісівників-практиків та лісовпорядників;
    • провести політичний діалог та ініціювати законодавчі зміни, щоб досягнення проєкту у різних сферах були стабільними;
    • опублікувати навчальний посібник з наближеного до природи лісівництва та багатофункціонального управління лісами українською та словацькою мовами;
    • підвищити рівень обізнаності лісівників та громадськості про багатофункціональне ведення лісового господарства та наближеного до природи лісівництва.

Також на базі двох пілотних лісогосподарських підприємств розробили та запровадили процес дворівневого планування, включно із планами розвитку громад на основі природних ресурсів. Ці плани інтегрували в Плани ведення лісового господарства.

Підходи наближеного до природи лісівництва офіційно закріплені в законах і програмах стратегічного планування галузі. Вони впроваджуються у систему лісового господарства України, і це позитивно впливає на сталий розвиток лісового господарства в Карпатах.

Завдяки наближеному до природи веденню лісового господарства формуються стійкі лісові екосистеми, які  забезпечують кліматорегулюючу функцію.

Такого ефекту вдається досягнути, бо пом’якшуються місцеві кліматичні коливання. Окрім цього, вуглець накопичується як у надземній частині лісової екосистеми (стовбурах, кронах дерев, чагарниках, мертвій деревині), так і в її підземній частині (ґрунті, коренях).

Завдяки цьому природоохоронному рішенню покращуються екологічні та захисні функції екосистем. На прилеглих територіях посилюється еколого-стабілізаційний вплив екосистем.

Ліс, наближений до природного, привабливий з рекреаційної точки зору. Такий ліс допомагає змінити погляди на професію  лісівника  і значення професійного ведення лісового господарства.

Вартість лісозаготівлі збільшується на 10%. Але ці витрати компенсуються завдяки іншим факторам: 1) низька вартість формування природного поновлення, 2) менший ризик пошкодження катастрофічними проявами, 3) стале вирощування деревини, 4) лісопродукція стає більш цінною, 5) формується стабільний готівковий потік.

Лісопасовищні системи
    Навмисне поєднання дерев та випасу худоби на одній території використовується для отримання лісової продукції і корму, забезпечуючи короткостроковий і довгостроковий дохід, захищаючи ґрунт від ерозії, покращуючи якість води та збільшуючи різноманіття
    Створення, утримання і збереження полезахисних лісових смуг
    Завдяки висадці дерев та кущів між полями, не відбувається водна та вітрова ерозія ґрунту, волога в ґрунті зберігається, підвищується врожайність, зменшується забруднення водойм надлишковими добривами. При цьому створюється затінок для людей та тварин під час спеки; забезпечується місце для існування птахів, комах, кажанів, ссавців тощо.